Lean Clinic Logo
Alle artikelen

Ontsteking en obesitas: waar start de vicieuze cirkel?

Een diepgaande blik op de complexe relatie tussen obesitas en chronische ontsteking, hoe ze elkaar versterken, en hoe leefstijl en nieuwe behandelingen zoals GLP-1 medicatie deze cirkel kunnen doorbreken.

Ontsteking en obesitas: waar start de vicieuze cirkel?

Iedereen weet dat overgewicht ongezond kan zijn, maar minder bekend is dat obesitas ook samenhangt met een chronische ontsteking in het lichaam. Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe vetweefsel en ontstekingsreacties elkaar kunnen versterken – een klassieke kip-of-ei-vraag. Wat komt nu eerst: zorgt obesitas voor ontsteking, of kan ontsteking op zichzelf gewichtstoename in de hand werken? In deze blogpost duiken we op een toegankelijke manier in deze vicieuze cirkel. We leggen uit hoe vetcellen ontstekingsstoffen gaan produceren, hoe ontsteking op zijn beurt het lichaam aanzet tot extra vetopslag, wat er op cellulair en hormonaal niveau gebeurt (van cytokines tot leptine en insuline), en – belangrijk – hoe je met leefstijl en nieuwe behandelingen zoals GLP-1-medicatie deze cirkel kunt doorbreken.

Obesitas leidt tot ontsteking

Jarenlang dachten onderzoekers dat lichaamsvet vooral een passieve opslag van energie was. Nu weten we dat vetweefsel zich gedraagt als een actief orgaan dat hormonen en signaalstofjes produceert. Naarmate iemand zwaarder wordt en vetcellen groeien, verandert hun gedrag: uitgezet vetweefsel gaat ontstekingsbevorderende stoffen (cytokines) uitstoten en zorgt voor veranderingen die insulineresistentie in de hand werken. Met andere woorden, bij obesitas verkeren mensen vaak in een staat van laaggradige chronische ontsteking – subtiele maar aanhoudende activatie van het immuunsysteem. Dit blijkt uit verhoogde biomarkers in het bloed, zoals C-reactief proteïne (CRP) en ontstekingsstofjes als IL-6 en TNF-α, die bij mensen met obesitas vaker verhoogd zijn.

Waarom zorgt obesitas voor zo'n ontstekingsreactie? Daarover zijn wetenschappers het nog niet helemaal eens, maar er zijn meerdere theorieën. Een idee is dat wanneer vetcellen steeds groter worden, ze op een gegeven moment zó vol raken dat ze stress-signalen uitsturen. Vergelijk het met een ballon die te ver wordt opgeblazen. Dit zou een immuunreactie kunnen triggeren: afweercellen (zoals macrofagen) komen af op het overvolle vetweefsel en veroorzaken ontsteking. Een andere theorie richt zich op de darm: bij obesitas kan een ongezond voedingspatroon de darmwand "lekker" maken, waardoor bacteriële bestanddelen in de bloedbaan terechtkomen en ontstekingen aanwakkeren. Ook wordt gedacht aan zuurstoftekort in sterk uitzettend vetweefsel (hypoxie) of het afsterven van overbelaste vetcellen, wat ontstekingsreacties kan geven. Waarschijnlijk spelen al deze factoren samen een rol. Het resultaat is in ieder geval duidelijk: bij langdurige overnutritie (meer eten dan het lichaam nodig heeft) gaat vetweefsel zich gedragen alsof er iets bestreden moet worden, en dit leidt tot een constante lichte ontsteking in het lichaam.

Deze ontstekingsreactie heeft gevolgen voor de rest van het lichaam. Normaal gesproken communiceren vetcellen met andere organen om het energiegebruik te regelen. Ze scheiden hormonen uit die de hersenen informeren of er voldoende energie is opgeslagen. Een bekend hormoon is leptine: wanneer vetcellen vol zitten, komt leptine vrij en dat hormoon vertelt de hersenen dat je verzadigd bent (genoeg hebt gegeten) én zet het lichaam aan om meer calorieën te verbranden. Zo vormt leptine een feedbackmechanisme dat onder normale omstandigheden voorkomt dat je onbeperkt blijft dooreten. Maar bij obesitas gaat dit systeem mank: doordat vetcellen voortdurend in alarmstand staan, worden de hersenen minder gevoelig voor leptine en andere verzadigingssignalen. Je zou kunnen zeggen dat er leptineresistentie ontstaat. Het lichaam ziet de grote hoeveelheden leptine als ruis en reageert er niet meer goed op. Dit is een onderdeel van de ontstekingsgerelateerde veranderingen: de voortdurende aanwezigheid van ontstekingsstofjes lijkt de fijnregeling van honger- en verzadigingshormonen te verstoren.

Daarnaast maakt chronische ontsteking vetcellen "lui" als het om energieverbruik gaat. In gezonde situatie kunnen vetcellen energie vrijgeven (bijvoorbeeld vetzuren afstaan tijdens vasten) zodat andere weefsels die kunnen verbranden. Bij ontsteking gebeurt het omgekeerde: de vetcellen worden minder responsief en minder flexibel. Ze slaan liever energie op dan dat ze het afgeven. Het vetweefsel is als het ware continu in opslagmodus. Bovendien zorgt de ontstekingsreactie ervoor dat cellen minder goed reageren op insuline – het hormoon dat suiker uit het bloed in de cellen moet helpen. Deze insulineresistentie leidt tot hogere bloedsuikers en dwingt het lichaam om méér insuline aan te maken. Hoge insulinespiegels bevorderen vervolgens weer vetopslag, met name rond de buik. Zo zie je dat obesitas een keten van gebeurtenissen in gang zet: vetcellen scheiden ontstekingsfactoren uit, die hormoonbalansen verstoren en het lichaam aanzetten tot nog meer opslag van energie. Een vicieuze cirkel dus, waarin obesitas ontsteking voedt en ontsteking op zijn beurt obesitas verergert.

Ontsteking kan gewichtstoename bevorderen

Dat obesitas tot ontsteking leidt is duidelijk. Maar werkt het ook andersom? Maakt ontsteking het makkelijker om aan te komen? Steeds meer onderzoek suggereert van wel. Alan Saltiel, een vooraanstaand obesitasonderzoeker, noemt het verband tussen obesitas en ontsteking een "lastige kip-en-ei-kwestie". Obesitas veroorzaakt ontsteking, zegt hij, en die ontsteking maakt mensen vervolgens gevoeliger voor gewichtstoename doordat het de energieverbranding verlaagt en waarschijnlijk ook invloed heeft op het verzadigingsgevoel. Met andere woorden: ontsteking duwt het lichaam richting efficiënter opslaan van calorieën.

Een deel van dit effect komt, zoals hierboven genoemd, doordat ontsteking de normale hormoonfuncties verstoort (leptine die het "ik zit vol"-signaal geeft, insuline die de suikerhuishouding regelt, stresshormonen die vetverbranding stimuleren). In chronisch ontstoken vetweefsel treedt bijvoorbeeld "catecholamine-resistentie" op  – dat betekent dat hormonen als adrenaline en noradrenaline minder effect hebben. Normaal gesproken helpen deze stresshormonen om vet af te breken bij inspanning of stress, maar door de ontsteking luisteren de vetcellen niet goed meer. Het resultaat is dat vet moeilijker wordt verbrand. Daarnaast lijkt het erop dat langdurige ontsteking het lichaam in een zuinige modus zet. Een publicatie beschreef dat ontsteking aanvankelijk bedoeld zou kunnen zijn als een compensatiemechanisme om energie te verbranden bij een teveel aan calorieën (een soort tegenreactie van het lichaam om overeten te bestrijden), maar dat bij mensen met obesitas dit systeem niet goed werkt. Dit noemen ze ook wel "inflammatieresistentie": het lichaam reageert niet meer op de signalen om extra energie te verbruiken, waardoor er juist energie wordt vastgehouden en opgeslagen.

Op de lange termijn draagt zo'n ontstekingsstatus dus bij aan verdere gewichtstoename. Onderzoekers zien bijvoorbeeld dat bij mensen met hogere ontstekingswaarden in het bloed vaak ook een lagere ruststofwisseling en minder spontane activiteit voorkomt. Bovendien kan chronische ontsteking subtiele veranderingen in de hersenen veroorzaken, waardoor honger- en verzadigingssignalen anders worden verwerkt. Het is nog niet volledig begrepen hoe dit werkt, maar de hersenen kunnen minder gevoelig worden voor hormonale signalen die normaal zeggen dat er genoeg is gegeten. Dit alles maakt het voor iemand met obesitas en een chronische ontsteking extra moeilijk om gewicht te verliezen: je lichaam werkt als het ware tegen. Simpelweg meer gaan bewegen heeft dan minder effect dan gehoopt, omdat het lichaam de extra verbranding compenseert door de eetlust te verhogen en energie te sparen. Veel mensen ervaren dit: na sporten krijg je honger en eet je meer, waardoor gewichtsverlies uitblijft. Het is dus niet louter een kwestie van wilskracht; er spelen echte biologische remmen mee.

Interessant is dat ontsteking in onderzoek niet altijd vooraf lijkt te gaan aan gewichtstoename. In een grote bevolkingsstudie waren ontstekingsmarkers zoals CRP en bepaalde interleukines weliswaar hoger bij mensen met obesitas, maar ze voorspelden toekomstige gewichtstoename niet. Dit suggereert dat de ontsteking vooral een gevolg is van obesitas en minder een oorzaak in die onderzochte groep. Maar andere studies wijzen erop dat, eenmaal aanwezig, die ontstekingsreactie het afvallen moeilijker maakt en zo indirect bijdraagt aan het in stand houden van obesitas. Hoe dan ook is duidelijk dat obesitas en ontsteking vaak hand in hand gaan en elkaar kunnen versterken.

Wat gebeurt er op cellulair niveau?

Om beter te begrijpen hoe obesitas en ontsteking elkaar beïnvloeden, is het goed om te kijken naar wat er gebeurt op het niveau van cellen en hormonen. Bij obesitas komen diverse cytokines vrij uit het vetweefsel – dit zijn kleine eiwitboodschappers die ontstekingen veroorzaken of reguleren. Voorbeelden zijn IL-6 en TNF-α, die in vergroot vetweefsel verhoogd voorkomen en ontstekingsreacties in het lichaam activeren. Deze cytokines kunnen ook de werking van insuline verstoren, waardoor spier- en levercellen minder glucose uit het bloed opnemen (insulineresistentie). Tegelijkertijd daalt de aanmaak van positieve stofjes zoals adiponectine (een hormoon uit vetweefsel dat juist insulinegevoeligheid bevordert en ontsteking remt). Het resultaat is een disbalans: pro-inflammatoire factoren winnen het van de remmende factoren.

Ook de hormoonhuishouding verandert. We noemden al leptine, het verzadigingshormoon. Bij mensen met obesitas zie je vaak juist hele hoge leptinewaarden in het bloed, omdat er zoveel vet is – toch blijven de hersenen eetlust signaleren, omdat er een soort leptineongevoeligheid is ontstaan. Daarnaast maakt het lichaam bij overgewicht voortdurend meer insuline aan om de bloedsuikers onder controle te houden, wat weer de vetopslag stimuleert. Deze combinatie – veel insuline, veel leptine, veel ontstekingscytokines – is kenmerkend voor het interne milieu bij obesitas. Het lichaam is als het ware de weg kwijt: de signalen die normaal zorgen voor balans (genoeg eten, genoeg verbranden) werken niet meer goed. Bovendien zorgt chronische ontsteking voor subtiele veranderingen in het immuunsysteem: bepaalde immuuncellen raken uitgeput of uit balans door de voortdurende activatie. Dit kan ertoe leiden dat het lichaam nog slechter reageert op zowel infecties als interne signalen, en de ontsteking blijft voortduren.

Het goede nieuws is dat dit proces niet onomkeerbaar is. Als gewicht wordt verloren en vetcellen krimpen, neemt de ontsteking vaak weer af. Vetcellen kunnen verrassend flexibel zijn – als je afvalt, passen ze zich aan en gaan weer minder ontstekingsstoffen uitstoten en meer adiponectine produceren, waardoor de insulinegevoeligheid verbetert. Ook kunnen leptine-niveaus dalen, wat de hersenen weer gevoeliger kan maken voor verzadiging. Dit laat zien dat, hoewel er op cellulair niveau veel gaande is bij obesitas, het lichaam ook weer kan herstellen als de omstandigheden verbeteren.

Leefstijl: voeding, beweging, slaap en stress

Een belangrijke vraag is natuurlijk: wat kun je hier zelf aan doen? Gelukkig heeft leefstijl een enorme impact op zowel ontsteking als gewicht. Door bewuste veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven kun je die vicieuze cirkel doorbreken of verzwakken. Enkele belangrijke pijlers zijn:

Obesitas en gezonde leefstijl
  • Voeding: Kies voor een ontstekingsremmend dieet. Onderzoeken tonen aan dat voeding rijk aan onbewerkte producten, vezels, gezonde vetten en magere eiwitten samengaat met minder ontstekingsactiviteit in het lichaam. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, vis, olijfolie en noten – elementen van het beroemde Mediterrane dieet, waarvan is aangetoond dat het ontstekingsmarkers verlaagt en zelfs helpt bij gewichtsverlies. Vermijd daarentegen te veel suiker, bewerkte koolhydraten, rood vlees en ongezonde vetten, omdat deze ontsteking kunnen bevorderen. Een vezelrijk dieet heeft nog een bonus: het voedt je darmmicrobioom (de gemeenschap van goede bacteriën in je darmen). Een gezonde darmflora helpt om calorieën op een gunstige manier te verwerken. Zo is in een experiment gevonden dat mensen op een vezelrijk, onbewerkt dieet dagelijks zo'n 100 kilocalorieën extra uitpoepten in plaats van opnamen, vergeleken met mensen op een westers dieet. Die calorieën werden dus niet door het lichaam opgeslagen! Daarnaast zorgde het vezelrijke menu voor een gezondere en diversere bacteriepopulatie in de darm. Kortom: voeding kan ontstekingen dempen én het energie-evenwicht positief beïnvloeden.
  • Beweging: Regelmatig fysiek actief zijn is een van de beste manieren om je stofwisseling weer op gang te helpen. Lichaamsbeweging verbruikt calorieën, verbetert de insulinegevoeligheid en kan op termijn ook ontstekingsmarkers verlagen. Het hoeft geen extreme sport te zijn – dagelijks wandelen, fietsen, tuinieren of een andere matig intensieve activiteit maakt al verschil. Beweging heeft bovendien een direct effect op je spiercellen en vetcellen, waardoor ze weer gevoeliger worden voor hormonen. Uit het Medscape-artikel blijkt ook dat extra beweging in combinatie met de juiste voeding helpt om een negatieve energiebalans te bereiken, wat essentieel is voor gewichtsverlies. Let wel, zoals eerder besproken: bij ernstige obesitas met ontsteking moet beweging vaak gepaard gaan met andere aanpakken, omdat het lichaam geneigd is extra honger te geven na sport. Maar als je je voedingspatroon aanpast (zodat je niet alles wat je verbrandt weer bij-eet), zal beweging zeker helpen om zowel ontsteking als gewicht omlaag te brengen.
  • Slaap: Goede slaap is vaak een onderschatte factor in zowel gewicht als ontsteking. Chronisch te weinig of slechte kwaliteit slapen kan het lichaam in een stressmodus brengen. Slechte slaap is in verband gebracht met hogere niveaus van ontstekingsstoffen zoals IL-6 en CRP in het bloed. Bovendien raakt bij slaapgebrek de hormonale balans tussen ghreline en leptine verstoord – ghreline ("hongerhormoon") gaat omhoog en leptine ("verzadigingshormoon") omlaag – waardoor je meer trek krijgt en geneigd bent meer te eten. Te weinig slaap kan ook leiden tot insulineresistentie. Probeer daarom 7-8 uur kwalitatieve slaap per nacht te krijgen. Een vast slaapschema, een donkere slaapkamer en vermijden van schermen laat op de avond helpen hierbij. Goed slapen geeft je lichaam de kans om te herstellen en ontstekingen terug te dringen.
  • Stress: Chronische stress kan een sluipende boosdoener zijn in deze cyclus. Bij aanhoudende stress maakt je lichaam continu het hormoon cortisol aan. Dat was ooit handig in vecht-of-vlucht situaties, maar tegenwoordig leidt langdurig verhoogd cortisol tot allerlei problemen. Het vertraagt je stofwisseling en verhoogt de eetlust, vooral de trek in vet en zoet comfortfood. Langdurige stress wordt daarom in verband gebracht met gewichtstoename, met name buikvet. Tegelijk kan chronische stress het immuunsysteem ontregelen – in eerste instantie onderdrukt cortisol juist ontstekingen, maar op den duur raakt dit systeem uitgeput en ontstaan er eerder ontstekingsziekten. Stress verminderen is dus belangrijk. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of simpelweg tijd vrijmaken voor hobby's en rust kunnen het cortisolniveau helpen verlagen. Ook voldoende slaap en beweging (zoals hierboven genoemd) maken je fysiek én mentaal meer stressbestendig. Door stress aan te pakken, verlaag je niet alleen de neiging tot emotie-eten, maar geef je je lichaam ook ruimte om de ontstekingsreactie af te laten zwakken.

GLP-1 medicatie: een doorbraak?

Naast leefstijlmaatregelen is er de laatste jaren veel aandacht voor nieuwe medicijnen bij obesitas, met name GLP-1 agonisten. Dit zijn middelen die een natuurlijk darmhormoon nabootsen (GLP-1 staat voor glucagon-like peptide-1). Voorbeelden zijn semaglutide en liraglutide, bekend onder merknamen als Ozempic, Wegovy en Saxenda. Oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, blijken deze medicijnen ook zeer effectief te zijn bij gewichtsverlies, omdat ze de eetlust sterk verminderen en de maaglediging vertragen. Wat betekent dit voor de vicieuze cirkel van ontsteking en obesitas?

Een GLP-1 medicijn kan gezien worden als een manier om de cyclus te doorbreken aan de kant van energie-inname. Doordat je minder trek hebt en automatisch minder gaat eten, val je af. En gewichtsverlies op zich vermindert de ontstekingsreactie – minder vet betekent minder productie van cytokines en een betere hormoonbalans. Er zijn aanwijzingen dat mensen die flink afvallen (bijvoorbeeld door een GLP-1 medicatie of andere interventies) ook dalingen zien in ontstekingsmarkers in het bloed, simpelweg omdat de bron (overtollig vetweefsel) kleiner wordt. Daarnaast zou gewichtsafname de insulineresistentie kunnen omkeren en leptinegevoeligheid kunnen verbeteren, wat de gezonde feedbackmechanismen in het lichaam herstelt.

Interessant genoeg speculeren onderzoekers over het combineren van een ontstekingsremmende behandeling met GLP-1-medicatie. Omdat ontsteking bijdraagt aan lagere verbranding, maar beweging alleen beperkte impact heeft door compensatie, zou een anti-ontstekingstherapie samen met een eetlustremmer dubbel kunnen werken. Momenteel zijn gangbare ontstekingsremmers (zoals ibuprofen) niet specifiek genoeg om de laaggradige ontsteking in vet aan te pakken. Maar stel dat er geneesmiddelen komen die de ontsteking in vetweefsel kunnen verminderen, dan zou de combinatie met iets als semaglutide mogelijk zowel de opslagkant als de ontstekingskant van de cyclus aanpakken. Hoewel dit toekomstmuziek is – zo'n studie is nog niet gedaan  – geeft het aan hoe belangrijk GLP-1-medicatie wordt gezien in het geheel. Voor nu zien we in de praktijk al dat mensen met obesitas die aan de GLP-1 medicatie gaan, vaak verbeteringen merken in hun gezondheid: niet alleen vallen ze kilo's af, ook bloedwaarden voor suiker en cholesterol knappen op, en waarschijnlijk neemt de ontsteking in hun lichaam af als gevolg van het gewichtsverlies.

Belangrijk: Medicatie zoals GLP-1 agonisten werkt het best in combinatie met leefstijlveranderingen. Het is geen "magische pil" die voeding, beweging, slaap en stressmanagement overbodig maakt. Zie het als een steuntje in de rug: het doorbreekt de biologische honger-signalen, waardoor iemand ruimte krijgt om gezondere keuzes vol te houden zonder continue hongergevoelens. Ondertussen blijft gezond eten en bewegen van groot belang om de ontsteking verder te verminderen en de stofwisseling te verbeteren.

Obesitas en gezonde leefstijl 2

Een hoopvol perspectief

Het beeld van obesitas en chronische ontsteking kan best ingewikkeld en ontmoedigend lijken – al die hormonen en ontstekingsstoffen die elkaar versterken. Maar er is ook een hoopvolle boodschap. Juist omdat we nu beter begrijpen waarom afvallen zo moeilijk kan zijn, kunnen we gerichter ingrijpen. Nieuwe inzichten in de onderliggende mechanismen – zoals de rol van ontstekingen – leiden tot betere behandelstrategieën. Denk aan gepersonaliseerd voedingsadvies (bijvoorbeeld vezelrijke diëten om het microbioom te verbeteren), coaching om stress te reduceren, slaaptherapie bij slaapproblemen, en de inzet van medicijnen zoals GLP-1 agonisten voor wie dat geschikt is.

Bovenal toont dit alles aan dat obesitas geen kwestie is van "eigen schuld, dikke bult", maar een complexe medische conditie. Dat betekent niet dat je machteloos staat – integendeel, het betekent dat je meerdere aanknopingspunten hebt om verandering in gang te zetten. Elke positieve aanpassing in leefstijl kan de vicieuze cirkel een stukje doorbreken. Elke kilo gewichtsverlies, hoe klein ook, kan al meetbaar de ontsteking laten afnemen. Elke avond goed slapen helpt je hormonen herstellen. Elk ommetje na het eten kan je stofwisseling een boost geven. En elke stressor die je uit je leven bant, geeft je lichaam meer rust om te herstellen.

Kortom: het is mogelijk om uit de neerwaartse spiraal te klimmen. Met begrip van hoe je lichaam werkt en met de juiste ondersteuning kun je de balans terugwinnen. Dat is de kern van een gezonde leefstijl: het zet je lichaam van een "opslagstand" terug in een "verbrandingsstand". En zo kun je stap voor stap ontsteking verminderen, gewicht verliezen en je gezondheid verbeteren. Laat je dus niet ontmoedigen door de complexiteit – zie het als kennis die je kunt benutten. Je staat niet alleen: de wetenschap boekt vooruitgang, en er zijn steeds meer hulpmiddelen beschikbaar. Je lichaam heeft een geweldig vermogen tot herstel als je het de juiste kansen geeft. Vandaag is een goede dag om die vicieuze cirkel te doorbreken – voor een gezonder, energieker en ontstekingsvrijer leven!

Bronnen

  1. Batya Swift Yasgur. Inflammation and Obesity: Which Starts the Cycle? Medscape Medical News. May 02, 2025.
  2. Harvard Health Publishing. How sleep deprivation can cause inflammation. April 29, 2024.
  3. Cleveland Clinic Health Essentials. Can Stress Make You Gain Weight? July 13, 2020.

Blog over afvallen met injecties

Check ons blog voor artikelen over afvallen, bewegen en gezond leven.

Orforglipron: de GLP1 pil voor gewichtsverlies

Orforglipron: de GLP1 pil voor gewichtsverlies

Orforglipron lijkt een veelbelovende dagelijkse pil (orale GLP-1-agonist) voor gewichtsverlies bij obesitas, als alternatief voor injecties zoals Ozempic of Wegovy. Lees over de werking, resultaten en status.

De volgende generatie afvalmedicatie: hoe werkt Retatrutide (Triple G)?

De volgende generatie afvalmedicatie: hoe werkt Retatrutide (Triple G)?

Retatrutide, een nieuwe injectie die op drie hormonen werkt (GLP-1, GIP, Glucagon), toont spectaculair gewichtsverlies tot 24% in studies. Lees hier wat het is en wat we weten.

Top 7 klinieken voor afvallen met injecties (GLP-1) in Nederland

Top 7 klinieken voor afvallen met injecties (GLP-1) in Nederland

Ontdek de beste klinieken in Nederland voor medisch begeleid afvallen met GLP-1 injecties zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro. Vergelijk deze 7 topklinieken op basis van hun aanpak, begeleiding en resultaten.